• logo
 • osnovna stranica
 • Općinski sud u Zenici

  Idi na sadržaj
  BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish
 • Rad suda
 • Historijat
 • Osnivanje suda

  Istorijat suda

  04.07.2008.

  Najstariji poznati podatak o postojanju suda na području današnje Općine Zenica jeste Ploča velikog dvorskog sudije Gradiše iz doba Velikog Kulina Bana (1180-1204). Pronađena je 1964. godine u naselju Podbrežje kod kuće Grge Prkića prilikom kopanja bunara. Orginalna ploča nalazi se u Arheološkoj zbirci Muzeja grada Zenice.

  (Izgled i sadržaj natpisa na ploči može se vidjeti pritiskom na oznaku "Gradiša")

  Sačuvani istorijski izvori govore da je sud postojao u kontinuitetu u narednim stoljećima. Prvi podaci o postojanju modernog suda zasnovanog na standardima Austro-Ugarske monarhije pokazuju da je još 1892. godine poseban povjerenik objavio Oglas u predmetu uspostavljanja gruntovnog uloška na području kotara zeničkog, a gruntovne uloške Babino, Klopče, Putovići i Gornja Zenica.

  (Oglas se može pogledati pritiskom na oznaku

  Naredbom zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu od 21.februara1906. godine, broj:354 (Glasnik zakona i naredaba za Bosnu i Hercegovinu, godina 1906., komad IV) o ustrojenju kotarskih sudova u Bosni i Hercegovini propisuje:

  § 1.

  „Poslove pravosugja, koje obavljaju kotarski uredi kao sudovi i kotarski uredi kao gruntovničke oblasti, vršiće ubuduće samostalni kotarski sudovi.“

  (Izvorni tekst Naredbe može se pogledati pritiskom na oznaku „Naredba“

  Samostalni kotarski sud u Zenici ustrojen je tokom 1906. godine što je vidljivo sa Naslovne strane Glasnika zakona i naredaba za 1906. godinu sačuvanog u arhivu Općinskog suda u Zenici na kojoj je otisnut pečat: Kotarski sud u Zenici.

  (Izgled i oblik pečata može se pogledati pritiskom na oznaku "Glasnik") Od osnivanja sud nije nikada prekidao sa radom. Nadležnost i broj zaposlenih postepeno se povećavao tako da je od ukupno 17 zaposlenih 1954. godine taj broj prerastao na 135 zaposlenika u 2007. godini.

  • 1 - 1 / 1
  • 1